Drankvergunning

Om alcoholhoudende dranken te mogen schenken, hebt u in veel gevallen een drankvergunning nodig.

De drankvergunning is een toelating voor het verstrekken van gegiste en/of sterke dranken voor verbruik ter plaatse.

Let op: voor de verkoop van alcohol als detailhandel dient een vergunning ethylalcohol en alcoholhoudende dranken te worden aangevraagd bij de FOD Financiën, Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen. Hier vind je u het aanvraagformulier terug. Contact met de dienst Vergunningen afdeling Gent kan per mail da.vergunningen.gent@minfin.fed.be of telefonisch via 0257 731 80.

Er zijn 3 types drankgelegenheden

  • Vaste drankgelegenheid op een blijvende locatie; hotels, restaurants, cafés,…
  • Reizende drankgelegenheid zonder vaste locatie; tenten, kramen, wagens, …
  • Een occasionele drankgelegenheid is uitzonderlijk en beperkt in tijd; gelegenheidsevenementen, fuiven,…

Zowel de vaste als de reizende drankgelegenheden dienen een drankvergunning aan te vragen. Zie aanvraagformulier onderaan deze pagina. Bij een occasionele drankgelegenheid wordt deze aanvraag behandeld via het evenementenloket. (https://www.ichtegem.be/evenement-organiseren)

Voorwaarden om de toelating te bekomen

  • Je moet de toelating aanvragen vooraleer je zaak opent.
  • De toelating is persoons-en pandgebonden. Dit betekent dat ze niet kan overgedragen worden naar een andere persoon (vb. een nieuwe uitbater) of kan meegenomen worden naar een andere locatie, maar ook niet behouden blijft na ingrijpende verbouwingen.
  • Om een toelating te verkrijgen, wordt een moraliteitsonderzoekgedaan (uitbater/schenkers) en een onderzoek naar hygiëne en toegankelijkheid (locatie).

Gegiste dranken (bieren - wijnen) versus sterke dranken

Er is een verschil tussen een toelating voor enkel gegiste dranken (bieren en wijnen => positief bericht nodig) en een toelating voor sterke dranken (gedestilleerd en >22° alcoholpercentage => vergunning nodig) anderzijds. Zie ook www.ichtegem.be/alcohol.

Hoe aanvragen?

Onderaan deze pagina kan je het aanvraagformulier terugvinden. De aanvragen worden verwerkt door de dienst lokale economie.

Naar top