Fietsen

Groene As – Groene 62

Spoorlijn 62 was vroeger een 22 kilometerlange spoorweg tussen Oostende (Zandvoordestraat) en Torhout (Aartrijksestraat). Het doel: Parijzenaars snel naar Oostende brengen. Dat de seizoensarbeiders zo in omgekeerde richting naar Noord-Frankrijk konden gaan, was mooi meegenomen. De spoorverbinding werd echter opgeheven en de sporen werden opgebroken. Spoor 62 werd de Groene 62, een groene, autovrije as voor wandelaars en fietsers. Onderweg geniet je van de polders en bossen en kom je enkele leuke stopplaatsen tegen.

Langs de Groene 62, ter hoogte van het voormalige station van Eernegem, ligt het landschapspark De Stationsput. Rondom de speciaal voor de bevoorrading van de stoomlocomotieven aangelegde Stationsput lopen verschillende wandelpaden. Het hele domein is gericht op vormen van stille recreatie (wandelen, vissen, spelend ontdekken,…). Er zijn tal van mogelijkheden om er de fiets of de auto kwijt te raken. Het park vormt tevens het startpunt van de meeste fietsroutes in de gemeente.

De groene as is bewegwijzerd met paaltjes. Je kan ook de knooppunten van het fietsnetwerk volgen: 81 - 70 - 74 - 30 - 34 - 42 - 48 - 89 - 83 - 20 - 11 (richting Torhout - Oostende).

Mountainbikeroute - De Vlaamsche Leeuwen - 29 en 31 kilometer

Deze route bestaat uit 2 lussen en heeft aansluiting met de MTB-route Koekelare.

De route ‘Karel van Wijnendale’ ofwel de groene lus (31km), vertrekt aan de sporthal. Na enkele straten in het stadscentrum, snijd je vrij snel een eerste reeks kerkwegels aan met een prachtig uitzicht op het kasteel Ravenhof. Enkele onverharde stukken wisselen zich af met korte stukjes asfalt. Via de landelijke wegen kom je te midden de groene omgeving van het bosdomein van Wijnendale. Na een lus door het bos bereik je de oprit naar het Kasteel van Wijnendale. Aan dit kasteel kan je een bezoekje brengen. Je moet hier wel even opletten voor de gevaarlijke oversteek van de Oostendestraat. Via enkele landelijke wegen kom je op de groene 62, de vroegere spoorwegbedding van de lijn Torhout-Oostende. Dit traject staat voor mountainbiken zonder zorgen. Je rijdt er door het Wijnendaals plateau op een autovrije onverharde weg. Na enkele kronkels klim je naar de hoogste toppen van Torhout en bereik je de grensstraat van Ichtegem. Bij helder weer is van hieruit de kustlijn duidelijk zichtbaar. Na deze geleidelijke klim daal je terug af naar het volgende kasteel: het provinciaal domein d’Aertrycke. Na de Wijnendalemolenstraat snijd je een prachtig onverhard stukje aan: via smalle wegjes met wat bochtenwerk daal je de Oostendewegel af tot aan de beek. De hierna volgende beklimming van ’t hoge via de Hillestraat is kort maar krachtig. Uiteindelijk bereik je het einde van de route via een laatste stukje Groene 62.’

De blauwe lus van 29 km ‘Richard Depoorter’ is iets heuvelachtiger dan de groene lus van Torhout en start aan de gemeentelijke sporthal van Ichtegem. We fietsen langs het kasteel Lantonnois van Rode in het doolbos, langs de Klokkenputten en via het centrum van Eernegem richting Chateau Moerbeek. Op de Markt van Ichtegem zie je het monument ‘Ode aan de Vlaamse Leeuwen’. We beklimmen ook de Ruidenberg.

Beide lussen zijn met elkaar verbonden, via de groene 62, door middel van gele pijlen.

Klik hier voor de mountainbikeroute

Utfancroute - 46 kilometer 

Een bewegwijzerde fietstocht van 46 kilometer met aandacht voor eigenheid, kunst en savoir-vivre in Ichtegem. De Utfanc was de middeleeuwse naam van een uitgestrekt heidegebied langs de noordwestelijke rand van het Wijnendaalse plateau dat zich uitstrekte van Brugge tot Beerst. Vandaag ontdekt de fietsroute grote stukken van Ichtegem, Eernegem en Bekegem, maar ook een stukje Koekelare. We starten de Utfancroute aan de kerk van Ichtegem.

Klik hier voor de Utfancroute

Boskapelroute - 44 kilometer

Ontdek de historische charme van Ichtegem en omgeving met de boeiende Boskapelroute. Vanaf de Boskapel, een eeuwenoud bedevaartsoord, volgen we schilderachtige wegen en historische straten. Langs de Bekegemstraat en Streulestraat verkennen we de geschiedenis van de prominente Lantonnois van Rode-familie. Bewonder de monumentale Witte Molen en geniet van de natuurlijke pracht van het Wijnendalebos en de Roopijpfontein. Ontdek hoogtepunten zoals het Wijnendaalse plateau en de historische Romeinse wegen. Bezoek geklasseerde kerken, zoals de St-Amanduskerk in Bekegem, en bewonder er onder andere het Van Peteghemorgel. Na een boeiende verkenning van het platteland van Ichtegem en omgeving, keer je uiteindelijk terug naar het vertrekpunt bij de Boskapel.

Klik hier voor de Boskapelroute

Polderrandfietsroute - 46 kilometer

Welkom aan de rand van de kustpolders. Langs veilige fietswegen verkennen we twee verschillende landschappen. De weidse open vlaktes bij Gistel en Oudenburg maken plaats voor enkele magnifieke boscomplexen, zoals het historisch waardevolle Vloethemveld, in Jabbeke en Zedelgem. Natuurdomein Hoge Dijken in Roksem is een walhalla voor vogelspotters. Langs de Groene 62 is het aangenaam verpozen aan de Stationsput in Eernegem, waar de stoomtreinen van water werden voorzien. Breng zeker ook een bezoekje aan het Wielermuseum op de Oostmolensite in Gistel.

Klik hier voor de Polderrandfietsroute

Fietsen door Ichtegem

Verken de wijde omgeving van Ichtegem op de fiets en rij aan de hand van knooppunten langs mooie plekken en bezienswaardigheden.

Alle nodige info over deze lusvormige route van 32,20 kilometer en de bezienswaardigheden onderweg vind je op het Fietsnetwerk West-Vlaanderen.

Kastelen- en Abdijenroute Gistel-Ichtegem-Oudenburg

Deze fietsroute start in Gistel, nabij de prachtige abdijsite van Ten Putte, alom bekend. Maar wist je dat er ook enkele prachtige kastelen verscholen liggen in Gistel? Denk maar aan Kasteel Montjoie, Le Bon Vouloir en Ter Waere. Ook in Ichtegem fietsen we in de buurt van het Kasteel van Eernegem, waar je op zondag kunt genieten van een heerlijke brunch. In Oudenburg gaan we dan weer richting de Marktstraat om de overblijfselen van de Sint-Pietersabdij van dichterbij te bewonderen. Compleet met Romeins Archeologisch Museum, abdijtuin en abdijhoeve met restaurants. Enkele prachtige kerkjes, het schattige Spaans Tolhuis en geliefkoosde natuurplekjes onderweg zorgen voor de nodige afwisseling.

Klik hier voor de Kastelen- en Abdijenroute

Op ontdekking in Koekelare en Ichtegem

De ideale fietsroute voor een dagje uit met je partner, vriendengroep of familie. Ontdek de groene en culturele wonderen van West-Vlaanderen tijdens een fietstocht door Koekelare en Ichtegem. Kijk van links naar rechts en geniet van het adembenemende landschap. Stop af en toe om even op adem te komen en versterk zowel je lichaam als geest. Allez en route!

Klik hier voor de fietsroute 'op ontdekking in Koekelare en Ichtegem'

Fietsrouteplanner Westtoer

Liever zelf je fietsroute uitstippelen op de knooppunten? Dat kan met de fietsrouteplanner van Westtoer

Een fietsknooppuntennetwerk bestaat uit een serie fietsroutes die door middel van knooppunten (vaak kruisingen van wegen) met elkaar verbonden zijn. Elk fietsknooppunt verwijst, door middel van bewegwijzerde bordjes met daarin een cijfer, naar de aangrenzende fietsknooppunten. Met behulp van een fietskaart van het fietsknooppuntennetwerk of een fietsknooppunten fietsrouteplanner kunt u zelf een fietsroute samenstellen door de verschillende fietsknooppunten met elkaar te verbinden.

Externe links

Naar top